ZAŠTITNA ODJEĆA ZA VAŠU SIGURNOST: ZAŠTITA OD PRESIJECANJA

Za siguran rad pri rukovanju s motornom pilom neophodna je potpuna i učinkovita osobna zaštitna oprema. Primjerena zaštita od presijecanja omogućuje veću sigurnost i optimalan rad. Ovdje možete pronaći najvažnije informacije.

ZAŠTITA OD PRESIJECANJA

Radna odjeća s funkcijom zaštite od presijecanja u osnovi uvijek slijedi isti princip: Cilj je spriječiti daljnji rad motorne pile u slučaju da motorna pila u radu dođe u dodir s odjećom za zaštitu od prereza. U STIHL hlačama, jaknama i cipelama sa zaštitom od presijecanja koriste se posebna visokotehnološka vlakna otporna na kidanje. Ova duga i tanka vlakna leže u nekoliko slojeva izravno ispod vanjske tkanine zaštitne odjeće. U slučaju da lanac motorne pile dođe u dodir s tim vlaknima, velikom brzinom izvlači dugačka i žilava vlakna koja omotaju lančanik te ga zaustave u djeliću sekunde. U STIHL zaštitnoj obući koriste se kočioni ulošci. Zaštita od presijecanja nalazi se duž cijelog prednjeg dijela stopala, uključujući i jezik. Uložak značajno odgađa zarezivannje materijala u takvim slučajevima, a pored toga u STIHL zaštitnu obuću ugrađene su čelične kape.

KLASE ZAŠTITE OD PRESIJECANJA: KRATKO OBJAŠNJENJE

Nije sva zaštitna oprema podjednako prikladna za sve radove sa STIHL uređajima. Sva zaštitna odjeća za zaštitu od presijecanja klasificira se u klase, temeljem otpornosti zaštitne odjeće pri različitim brzinama gibanja lanca motorne pile kod udarca u zaštitnu opremu. Objašnjenje pojedinih klasa zaštite pronaći ćete u nastavku.

Klasa 0

Najmanja klasa zaštite od presijecanja pruža odgovarajuću zaštitu pri brzini lanca do 16 m/s.

Klasa 1

Klasa zaštite 1 štiti korisnika pri radu s motornom pilom do brzine lanca od 20 m/s. Od svih klasa zaštite od prereza, klasa zaštite 1 nudi najbolji kompromis između zaštite i slobode kretanja pri radu, te se smatra standardom kod profesionalnih radova, a preporučuje se i pri rukovanju motornom pilom za privatnu uporabu.

Klase 2 do 3

Klasa zaštite 2 i klasa zaštite 3 pružaju zaštitu pri brzinama lanca motorne pile do 24 m/s, odnosno 28 metara u sekundi. Zaštitna odjeća ove dvije klase zaštite nešto je manje fleksibilna, obzirom da viša razina zaštite utječe na ergonomiju odjeće sa zaštitom od presijecanja. Stoga su više klase primjerenije za obučene korisnike pri profesionalnom radu.

Napomena: Budući se nezgode obično događaju pri pucanju / kidanju lanca motorne pile, stoga su i pri relativno maloj brzini klase zaštite od presijecanja isključivo samo smjernice. Okolnosti poput oštrine lanca pile, njegove napetosti ili kuta utjecaja na udar ne mogu se uzeti u obzir pri standardiziranim ispitivanjima kojima se određuju klase zaštite od presijecanja. Osobna zaštitna oprema ne može pružiti apsolutnu zaštitu od ozljeđivanja, niti zamjenjuje sigurne tehnike rada. Stoga je uvijek potrebno pažljivo pročitati sigurnosne informacije sadržane u uputama za uporabu STIHL zaštitne opreme i motornih uređaja, kao i poštivati propise iz područja zaštite na radu.

OPTIMALNA ZAŠTITA ZA SVE RADOVE

Svaka klasa zaštite od presijecanja namijenjena je za specifičnu primjenu. Kao opće pravilo vrijedi sljedeće: Klasa zaštite 1 obično je prikladna za rad u šumi i kod kuće. Više klase zaštite od prereza posebno su prikladne za profesionalnu upotrebu od strane obučenih korisnika.

OSOBNA ZAŠTITNA ODJEĆA STIHL

U STIHL asortimanu možete pronaći sve što vam je potrebno za zaštitu od presijecanja pri radu s motornom pilom.

STIHL zaštitna odjeća i oprema izrađena je i ispitana u skladu sa zahtjevima normi za zaštitu od presijecanja pri radu s motornom pilom.

HLAČE SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA

Zaštitne hlače sa zaštitom od presijecanja igraju važnu ulogu u vašoj osobnoj zaštitnoj opremi, čak i ako motornu pilu koristite samo povremeno. STIHL hlače za zaštitu od presijecanja dostupne su u tri različite verzije: Dizajn A, Dizajn B i Dizajn C, od kojih svaka definira područje u koje je ugrađena zaštita od presijecanja.

JAKNE S UMETKOM PROTIV PRESIJECANJA

U STIHL asortimanu ćete pronaći i jakne sa zaštitom od presijecanja u području ramena, prsa, trbuha i ruku. Druga komponenta svestrane zaštite pri profesionalnim radovima sa STIHL motornim uređajima su jakne s visokim udjelom signalne boje upozorenja. Narančasti udio signalne boje od najmanje 30 % osigurava bolju vidljivost u uvjetima slabe vidljivosti te pomaže u sprječavanju nesreća.

ZAŠTITNA RADNA OBUĆA

Sigurnosti na radu doprinosi i odgovarajuća obuća. Kako biste se zaštitili od mogućih ozljeda, zaštitne čizme koje biste trebali nositi trebaju imati dobar potplat, zaštitu od presijecanja i čelične kape. U STIHL asortimanu ćete pronaći kožne čizme za rad s motornom pilom te gumene čizme za rad s motornom pilom. Sve STIHL čizme za zaštitu od presijecanja prolaze profesionalne testove izdržljivosti u ispitnom laboratoriju.

 • Ispitivanje zaštite od presijecanja prema standardima zaštite od posjekotina za radne čizme
 • Ispitivanje čelične kape
 • Ispitivanje čvrstoće kod savijanja

ZAŠTITNE RUKAVICE

Korisnicima motornih pila potrebna je dodatna zaštita za ruke od izdržljivog materijala (po mogućnosti kože), kako bi mogli održati dobro prianjanje, tj. rukovanje čak i pri hladnim i vlažnim vremenskim uvjetima. Rukavice s umetkom za zaštitu od presijecanja nude dodatnu zaštitu od ozljeđivanja. Klase zaštite za STIHL rukavice uključuju klasu zaštite od prereza 0 i klasu zaštite od prereza 1.

STIHL odjeća za zaštitu od presijecanja testira se u najpoznatijim europskim institutima za ispitivanje SMP ili KWF. Stoga STIHL nudi osobnu zaštitnu opremu s pouzdano provjerenom zaštitom od prereza, koja je iz izrađena u skladu sa zahtjevima za zaštitu od presijecanja, koje propisuje norma EN 381 ili EN ISO 11393.

NJEGA OSOBNE ZAŠTITNE OPREME

Za dugovječnost vaše zaštitne odjeće morate ju redovito i pravilno prati. Srećom, osobna zaštitna odjeća može se prati u perilici bez utjecaja na njezinu učinkovitost, ali morate se pridržavati sljedećih uputa za održavanje:

 • Koristite nježni ili osjetljivi ciklus s pranja u perilici s maksimalnom temperaturom od 60 ° C i brzinom centrifuge od 400 o / min ili manje.
 • Nemojte koristiti izbjeljivače, bez kemijskog čišćenja.
 • Zatvorite čičak i druge patentne zatvarače prije nego je stavite u perilicu rublja.
 • Slične boje perite zajedno.
 • Koristite blage deterdžente, ali nemojte koristiti omekšivač.
 • Nakon pranja osušite odjeću na zraku.
 • Glačanje na niskoj temperaturi reaktivira impregnaciju vanjskog materijala na prljavštinu i vodu.
 • Čistu odjeću čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

Zaštitne čizme također zahtijevaju posebnu njegu kako bi se održala njihova dugovječnost:

 • Čišćenje nakon svakog vidljivog zaprljanja
 • Isperite tvrdokornu nečistoću vodom ili, ako je potrebno, blagom otopinom sapuna
 • Ne sušite u neposrednoj blizini grijača
 • Ne sušite na suncu
 • Skladištite u suhim prostorijama

Kod kožnih zaštitnih čizama, također se treba pridržavati sljedećeg:

 • Prije prve upotrebe impregnirajte lakom ili pastom za kožu.
 • Prvo nošenje nakon impregnacije preporučuje se po suhom vremenu - prašina zatvara pore i šavove.
 • Redovita, ali ne pretjerana upotreba proizvoda za njegu

KADA JE POTREBNO ZAMJENITI ZAŠTITNU OPREMU SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA ZA RAD S MOTORNOM PILOM?

Čim zaštitna oprema više ne ispunjava svoju zaštitnu funkciju u potpunosti, potrebno ju je zamijeniti. Redovito provjeravajte je li zaštitna oprema u potpunosti ispravna i funkcionalna.

Zaštitnu opremu potrebno je zamijeniti u sljedećim slučajevima:

 • Oštećenja poput rupa, poroznih područja ili trajno onečišćenog dijela odjeće.
 • Kod manjka funkcionalnosti materijala zbog prekoračenja preporučenog vremena nošenja odjeće.
 • Redovita, ali ne pretjerana upotreba proizvoda za njegu

ZA VAŠU SIGURNOST

Vaša zaštitna odjeća uvijek mora biti prilagođena prirodi posla i ne smije ometati slobodu kretanja pri radovima. Ne nosite odjeću koja bi se mogla zapetljati u šumi ili šikari. Ni pod kojim uvjetima ne smijete nositi šal, kravatu ili nakit. Ako imate dugu kosu, svežite ju. Preporučujemo da nosite radnu odjeću s zaštitom od presijecanja.

 • Zaštitite glavu zaštitnom kacigom
 • Nosite štitnik lica ili naočale za zaštitu od mehaničkih i drugih opasnosti
 • Koristite zaštitu sluha kako biste smanjili izloženost buci
 • Stavite zaštitne rukavice kako biste se zaštitili od mogućih ozljeda
 • Uvijek nosite zaštitne hlače sa zaštitom od presijecanja kada radite s motornom pilom
 • Nosite radne čizme s zaštitom od presijecanja
 • Prilikom rada uvijek nosite svoju osobnu zaštitnu opremu u skladu s uputama za uporabu i pridržavajte se tablice veličina.
 • Ponašajte se odgovorno kako biste izbjegli rizike povezane s rukovanjem motornom pilom.

VAŽNO: OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA I ODGOVORNI RAD DOPRINOSE VAŠOJ SIGURNOSTI

Nijedna zaštitna odjeća za rad s motornom pilom ne može vas u potpunosti zaštititi pri radu, niti može biti zamjena za sigurnu tehniku rada. Stoga je važno pažljivo pročitati sigurnosne informacije sadržane u uputama za uporabu vaše motorne pile.

STIHL nudi osobnu zaštitnu opremu i odjeću za zaštitu od presijecanja koja ispunjava sve vaše zahtjeve. Saznajte više