Vrt u jesen

I u jesen ima puno posla u vrtu. Donosimo vam vrijedne savjete kako optimalno i jednostavno pripremiti vaš vrt za zimu.

VRT U JESEN: PRIPREMA

Kada se lišće oboji zlatnom bojom, a temperature počinju padati, jesen nagovješćuje svoj dolazak. Dolaskom hladnije sezone, ne samo drveće, već i sve biljke u vašem vrtu prolaze kroz velike promjene. Istovremeno, ovo je idealno vrijeme za sadnju. Posadite lukovice i češnjak, kako biste ih na proljeće mogli ubrati. Za vas smo saželi popis jesenskih vrtnih radova po mjesecima, kao i preporuke za optimalnu njegu vašeg vrta u jesen.

Jesen je idealno vrijeme za još jednan pogled na cjelokupnu strukturu vašeg vrta. Koje su biljke preživjele vruće ljeto, a koje trebamo ukloniti? Što želite presaditi ili na novo posaditi? Zamislite jesen kao pripremu za nadolazeće proljeće i vaš će vam vrt biti zahvalan na tome.

VRT U JESEN: RADOVI

 • Skupljanje i spremanje sjemenja
 • Sadnja lukovica
 • Uklanjanje lišća
 • Sjetva travnjaka (idealno do kraja rujna)
 • Gnojidba travnjaka jesenskim gnojivom
 • Rezanje suhih grana i živice
 • Prekopavanje tla

VRT U RUJNU: POZDRAV OD LJETA

U rujnu, kada je tlo još toplo, ponovnim sijanjem zatvorite ogoljene dijelove travnjaka. Ukoliko je moguće, upotrijebite istu mješavinu trave koju ste već ranije koristili, kako bi cjelokupni izgled travnjaka djelovao ujednačeno. Uklonite korov na mjestima gdje je to potrebno. Zatim nisko pokosite ova mjesta, prorahlite tlo i rastresite sjeme trave po travnjaku (na mjestima gdje je to potrebno). Alternativno, sjeme trave možete pomiješati sa zemljom i takvu smjesu rastresite po prethodno pripremljenom tlu. Na taj način, sjeme je zaštićeno od ptica i do slijedeće sezone oblikovat će se jednakomjerno zelen i zdrav travnjak.

Ako želite učiniti nešto dobro za vaš travnjak, obilno ga pognojite u jesen. Jesensko gnojivo svojim visokim udjelom kalija čini vlati trave otpornima na mraz i općenito izdržljivijima. Preporuka: još uvijek možete kositi travnjake do prvog mraza. U našem članku možete saznati sve o pravilnom održavanju travnjaka u jesen.

Krajem kolovoza do sredine rujna (u nekim područjima i cijeli rujan) idealno je vrijeme za sakupljanje sjemenja u vašem vrtu. Čim se na biljkama osuše prve sjemenke, sakupite ih. Pazite da ih ne skupljate prerano, jer će kasnije proklijati samo zrelo sjeme. Sjeme je potrebno dobro osušiti prije nego ga skladištite, u protivnom ga vlaga i gljivice mogu uništiti. Tamno i suho mjesto vrlo je pogodno za skladištenje tijekom zime. Prednost posjedovanja vlastitog sjemenja, uz financijsku uštedu je i činjenica da biljke uzgojene na ovaj način već poznaju tlo u vašem vrtu i osjećaju se kao kod kuće na već poznatim površinama. Time je osigurano da će i buduće generacije biljaka u vašem vrtu također dobro napredovati.

Još jedan savjet za radove u vrtu u rujnu: Uklonite sve otpale plodove voća sa zemlje, oni travu potiskuju uz tlo i na taj način sprječavaju prodor sunčevih zraka. To slabi vlati trave i čini ih osjetljivima na gljivične bolesti tijekom zime. Ukoliko neko sitno voće i ostane na zemlji, ne brinite, ježevi i druge sitne životinje bit će vam zahvalne na hrani. U rujnu s drveća počinje opadati prvo lišće, a taj period traje do prvog mraza I puno hladnijih dana. Mi vam donosimo i savjete za pravilno zbrinjavanje vrtnog otpada. Za radove orezivanja živice i odumrlih grana, trebali biste još malo pričekati.

Rujan je mjesec u kojem još uvijek možete uživati u svom vrtu. Uživajte u cvjetanju biljki koje cvatu u kasno ljeto, posljednjem cvjetanju ruža i vrtnog cvijeća, kao i u raskoši prvih jesenskih cvatova.

BILJKE KOJE CVJETAJU U JESEN (IZBOR):

 • Brdski zvjezdan (Bergaster)
 • Mirisna kopriva
 • Dalije
 • Jesenski jorgovan
 • Jesenske anemone
 • Oktoberle (Sedum Sieboldii)
 • Kosa galan ili kornjača (Chelone obliqua)

Mnoge biljke cvjetaju u jesen. Tu spadaju, na primjer, lavanda “Two Seasons” s prvim cvjetanjem u lipnju i drugim, obilnijim u rujnu i listopadu. Uz to, u jesen cvjetaju biljke poput plamenca (Phlox), Svijeća Cimicifuga simplex 'Brunette', patuljasti jorgovan 'Superba' Syringa microphylla, Oktoberle (Sedum Sieboldii) i jesenske anemone.

VRT U LISTOPADU: VRIJEME ŽETVE I SADNJE

Zlatni listopad donosi prve hladnije dane. Za vas smo saželi popis najvažnijih vrtlarskih radova u listopadu. Sada možete porezati suho granje te orezati i formirati živicu.

Sa sve kraćim danima i nižim temperaturama, neke će se biljke povući u zemlju. Naš vrtlarski savjet za listopad: Sad je pravo vrijeme da uredite gredice i pripremite ih za zimsku sezonu. Uklonite odumrle i bolesne dijelove biljaka. Trajnice čiji listovi u jesen postanu smeđi i neugledni skratite na razinu tla, kako bi slijedeće godine ponovo dobro rasle. Kod drvenastih biljaka poput živica, struktura postaje vidljiva u jesen pa ih je stoga lakše oblikovati. Međutim, kod mnogih stabala ipak treba pričekati zimu, na primjer, voćke poput jabuka i krušaka možete orezivati tek od studenog nadalje.

Listopad je izuzetno pogodan za sadnju biljaka u jesen. Čak i prije prvih noći s mrazom, biljke imaju dovoljno vremena za rast, jer je tlo još relativno toplo. Sada se sade višegodišnje biljke kao što su brdski zvjezdan (Aster) ili voćke i ruže bez korijena. Sada možete saditi i lukovice, poput tulipana, narcisa ili šafrana. Kod sadnje vrijedi sljedeće pravilo: lukovice posadite u zemlju tri puta dublje od njihove visine, to znači - ako je biljka lukovice visoka oko 3 cm, sadi se 9 cm duboko u zemlju. Tulipani zahtijevaju malo više udaljenosti od susjedne biljke kako bi se spriječila oboljenja. Osim toga, lukovice posađene preblizu, jedna drugoj mogu uskratiti hranjive tvari. Na kraju dodajte svježu zemlju i, u slučaju ilovastog tla, dodajte malo pijeska kao drenažu i sve dobro zalijte.

Preporuka: Ako sadite gredicu i želite postići optimalan prirodan raspored cvijeća, postoji jednostavan trik. Kako bi raspodjela pozicija zasađenih biljaka djelovala vizualno što prirodnijom i naizgled slučajnom, stanite na sredinu gredice koju želite posaditi. Uzmite lukovice, bacite ih visoko i zasadite ondje gdje su pale. Na taj način zasađeno cvijeće izgledati će prirodnije u svom okruženju.

Jeste li znali da vrlo jednostavno i sami možete uzgojiti češnjak? Naš vrtlarski savjet za sadnju u listopadu: U zemlji iskopajte rupe dubine nekoliko centimetara i na svakih 10 centimetara udaljenosti posadite češnjak. Mraz i zimsko vrijeme ne utječu na rast češnjaka, tako da svježi češnjak možete ubrati u nadolazećem svibnju.

BILJKE KOJE SE SADE NA JESEN (ODABIR):

 • Grmlje u posudama
 • Grmlje bez korijena
 • Trava
 • Cvjetne trajnice
 • Trajnice za kamenjare

VRT U STUDENOM: PRIPREMA ZA ZIMU

Ne ostavljajte jesensko lišće na travnjaku. Ukoliko travnjak prezimi s opalim jesenskim lišćem postat će osjetljiv na gljivične bolesti, poput snježne plijesni. Umjesto mrkotrpnog grabljanja lišća, jednostavno ga pokosite. Mješavina lišća i trave kojeg ste upravo pokosili lako se kompostira.

SAŽETAK: VRT U JESEN

 • Jesen je vrijeme promjena i priprema za nadolazeće proljeće.
 • Od rujna možete provjeriti ima li na travnjaku oštećenja i popuniti ogoljena mjesta ponovnim sijanjem.
 • Sjemenje se može sakupljati i sušiti od rujna do listopada.
 • Zima je sve bliže i u studenom biste trebali vrt pripremiti za zimske uvjete.
 • Najvažnije je ukloniti lišće s travnjaka i pripremiti ga za zimu.

Ako želite uživati u cvijeću do kraja vrtlarske sezone sada posadite planinske astere, mirisne koprive, jesenske krizanteme, kosi galan (Chelone obliqua), gerbere … njihovi cvjetovi vole jesensko sunce.

Određene vrste biljaka potrebno je orezivati u jesen. U listopadu skratite grmlje i živicu, a po potrebi orežite ukrasnu živicu. Jesen je idealno godišnje doba za orezivanje četinjača i tamnih, jakih ukrasnih grmova (osim grmova s proljetnim cvjetovima) kao i bobičastog voća, poput kupina ili malina.

U listopadu, prije prvog mraza, trebali biste saditi lukovice, poput tulipana, narcisa ili šafrana. Uz to, jesen je tipično godišnje doba za sadnju stabala, grmlja, mnogih vrsta trave i ruža bez korijena. Češnjak se također može saditi u jesen.

U jesen, u još toplom tlu, mogu se saditi razne trajnice i trave u biljnim posudama. Na primjer, u jesen posadite višegodišnje biljke ili trajnice. No, sadnju trajnica koje cvjetaju u jesen i božura osjetljivih na vlagu bolje je odgoditi za sljedeće proljeće.

Višegodišnje biljke ili trajnice treba orezivati u jesen, prije prvog mraza. U jesen, međutim, orezujte samo one trajnice čiji listovi lako propadaju (trunu). Na primjer, krizantema, indijska kopriva, dnevni ljiljan, cvijet kokarde. Ostale trajnice najbolje je ostaviti nedirnute do proljeća, jer insekti prezimljuju u izdancima, a sjemenke trajnica dobra su hrana za ptice.

Budući biljke na kraju vrtlarske sezone zaustavljaju metabolizam u zimskim mjesecima, gnojenje nije potrebno. One ne mogu više apsorbirati hranjive sastojke iz primijenjenog gnojiva. Međutim, jesen je idealno vrijeme za primjenu posebnih jesenskih gnojiva, kako bismo travnjak učinili otpornim na mraz i hladnoću.

Hoćete li okopavati vrt na jesen ili ne, ovisi o karakteristikama tla. Ima li smisla okopavati teška, ilovasta tla?! Debele grude zemlje tada će polomiti jaki mraz. Idealno je prekopati neiskorištene vrtne površine, koje ćete u sljedećoj proljetnoj sezoni pretvoriti u povrtnjak ili cvjetne gredice. Inače, tlo u povrtnjaku potrebno je samo lagano prorahliti grabljama, ukoliko je moguće.