Zaštitna oprema za rad s motornom pilom

MOTORNE PILE: KOJU ZAŠTITNU ODJEĆU TREBAMO NOSITI PRI RADU S MOTORNOM PILOM?


Za siguran rad i zaštitu pri radu s motornom pilom, potrebno je nositi odgovarajuću zaštitnu odjeću i opremu. 


VAŠA ZAŠTITNA ODJEĆA ZA RAD S MOTORNOM PILOM 


Zaštitna odjeća mora biti funkcionalna i ne smije smetati korisnika pri radu. Ne nosite odjeću koja se može zaplesti pri radu, primjerice šal, kravatu ili nakit. Ukoliko imate dužu kosu obavezno ju zaštite i zavežite. Preporučamo odjeću koja naliježe uz tijelo s umetcima za zaštitu od presijecanja.


KACIGA ZA RAD S MOTORNOM PILOM 

Nosite zaštitnu kacigu kada radite s motornom pilom. Kaciga je sigurna zaštita od iverja, grana, sitnog kamenja i sl. koji mogu biti odbačeni pri radu. ŠTITNIK LICA I ZAŠTITNE NAOČALE

STIHL zaštitne naočale pružaju pouzdanu zaštitu od ozljeda i sigurno nošenje radi male težine i udobnosti. Zaštitne naočale apsorbiraju štetno UV zračenje i prikazuju okolinu bez izobličenja - tako da štite oči i tijekom dugih radnih intervala. Uz zaštitne naočale možete nositi i zaštitu za lice kako biste zaštitili cijelo lice prilikom rada s motornom pilom. 
ZAŠTITA SLUHA OD BUKE 

Zaštita sluha tijekom rada s motornom pilom smanjuje stres i olakšava koncentraciju pri radu. U slučaju buke, STIHL kompleti za zaštitu glave i sluha učinkovito smanjuje zvučni tlak.
ZAŠTITNE RUKAVICE ZA RAD S MOTORNOM PILOM 

Zaštitne rukavice po mogućnosti izrađene od kože, osiguravaju sigurno prijanjanje - čak i u hladnim i kišnim uvjetima rada. Za rad s motornom pilom preporučamo nošenje zaštitnih rukavica čija integrirana zaštita od presijecanja pruža efikasnu zaštitu.
ZAŠTITNE HLAČE ZA RAD S MOTORNOM PILOM 

Pri radu s motornom pilom važno je da nosite odjeću koja usko prijanja uz tijelo. Čak i ako samo povremeno radite s motornom pilom - zaštitne hlače bi trebale biti standardna opreme.
CIPELE ZA RAD S MOTORNOM PILOM 

Udobna obuća jamči veću sigurnost pri radu. Neklizajući potplat, zaštita od presijecanja i čelična kapica štite vas od ozljeda. 

Zaštitna odjeća ne može sve! Nijedna zaštitna odjeća ne može pružiti apsolutnu zaštitu pri radu s motornom pilom. Stoga ona nije zamjena za sigurnosnu tehniku rada s motornom pilom. Obavezno se pridržavajte sigurnosnih uputa navedenih u uputama za rad s motornom pilom.ŠTO SVE TREBATE UZETI U OBZIR KOD ZAŠTITNE ODJEĆE SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA?

Ukoliko vaša zaštitna odjeća ima male nedostatke na vanjskoj površini tj. materijalu možete ih sami popraviti iglom i koncem. No ako su oštećenja veća, tj. ako se nalaze na zaštitnim umetcima, ne smijete ih sami popravljati. Svaka promjena na zaštitnim umetcima ili materijalu koji štiti od presijecanja smanjuje potpuni učinak zaštite.


CHECK LISTA: NJEGA ZAŠTITNE ODJEĆE SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA

Kako bi vaša radna odjeća sa zaštitom od presijecanja ostala izuzetno dugo u ispravnom stanju, potrebna je ispravna njega tj. održavanje. Nakon korištenja odjeću jednostavno operite u perilici za pranje rublja.

· Preporuča se pranje u perilici na temeraturi do 60 Celzijevih stupnjeva i do 400 okretaja u minuti.
· Bez izbjeljivanja, bez kemijskog čišćenja.
· Zaštitnu odjeću sa zaštitom od presijecanja ne perite okrenutu iznutra.
· Sve otvore na čičak i patentne zatvarače držite zatvorene prilikom pranja.
· Uvijek perite s robom koja je sličnih boja.
· Ne koristite omekšivač.
· Nakon pranja osušite odjeću na zraku.
· Glačanje na niskoj temperaturi reaktivira impregnaciju vanjske tkanine.
· Čistu i opranu zaštitnu odjeću čuvajte na suhom i tamnom mjestu.KADA JE POTREBNO ZAMIJENITI ODJEĆU SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA?

Ukoliko zaštitna odjeća više ne ispunjava svoju zaštitnu funkciju, mora se zamijeniti. Zato redovito provjeravajte nedostatke ili oštećenja na odjeći.

Oštećenje i nedostaci mogu biti:

· Očigledna oštećenja poput rupa, poroznih mrlja ili kontaminirane odjeće.
· Otpornost materijala uzrokovanog dugim razdobljem nošenja.
· Osim toga, važno je pridržavati se preporučenog razdoblja uporabe zaštitne opreme, jer svaka zaštitna odjeća ima svoj rok. Pogotovo kod korisnika koji rade u šumi i čija se odjeća brže troši zbog zaprljanja i čestog pranja.
 
Preporučamo sljedeće rokove korištenja zaštitne odjeće:

U sektoru šumarstva realan rok korištenja zaštitne opreme je oko godinu i pol, a kod korisnika koji povremeno rade s motornom pilom rok je do 5 godina.


ZAŠTITNA ODJEĆA SA ZAŠTITOM OD PRESIJECANJA ZA RAD U ŠUMARSTVU I KOD ODRŽAVANJE OKOLIŠA I VRTOVA

STIHL u ponudi ima zaštitnu opremu za individualne potrebe korisnika: sveobuhvatnu zaštitu očiju, ušiju i glave, zaštitu od presijecanja, zaštitna odijela koja propuštaju zrak, udobne rukavice, robustnu zaštitnu obuću. Samo pravilno i sigurno opremljeni možete se u potpunosti koncentrirati na radne zadatke.


SAŽETAK: ZAŠTITNA ODJEĆA ZA RAD S MOTORNOM PILOM 


  • Kaciga štiti od granja i odbačenih predmeta prilikom rada s motornom pilom
  • Uvijek nosite štitnik za lice i sluh, kao i zaštitne naočale
  • Štitnik sluha prigušuje buku prilikom rada
  • Rukavice štite od ozljeda i jamče sigurno rukovanje
  • Pri radu s motornom pilom uvijek nosite hlače sa zaštitom od presijecanja 
  • Radna obuća sa zaštitom od presijecanja jamči sigurno uporište pri radu i štiti od ozljeda
  • Zaštitna odjeća vas ne može u potpunosti zaštiti od ozljeđivanja. Stoga obavezno, prije rada s motornom pilom pročitajte upute za sigurno i pravilno korištenje motorne pile