Pravilna košnja s motornom kosom

Za uspješnu košnju s motornom kosom tehnika rada je jednako važna koliko i držanje motorne kose. Više pogledajte o ovom članku.

OSIGURAJTE SVOJU SIGURNOST:  ZAŠTITNA OPREMA


Rad sa snažnim uređajima je pravo zadovoljstvo i omogućuje vam da prerastete sami sebe. Dobro je, ako se pri tome možete pouzdati u učinkovitu i sigurnu zaštitnu odjeću. Pri radu s motornom kosom uvijek nosite osobnu zaštitnu opremu. Tu svakako pripadaju zaštitne naočale, štitnik lica, zaštitne cipele i još puno toga. Detaljnije možete pronaći u uputama za vaš uređaj. Prije prve uporabe dobro se upoznajte sa svojim uređajem i osigurajte da je vaš uređaj u besprijekornom stanju, spreman za rad. Ukoliko želite, vaš STIHL specijalizirani trgovac može pripremiti uređaj za prvu uporabu,  savjetovati vas vezano uz zaštitnu opremu, različite modele i veličine, koje jednostavno možete i isprobati. Imajte na umu da osobna zaštitna oprema nije zamjena za sigurnu tehniku rada.PRAVILNO DRŽANJE MOTORNE KOSE JE OSNOVA 
Prije no što započnete s košnjom, potrebno je obaviti određene pripreme. Savršeno postavljanje naramenica važno je za uštedu energije i udoban rad - jer samo tako možete pravilno izbalansirati vašu motornu kosu.  U slijedećim točkama ukazati ćemo vam na što još trebate obratiti pozornost.


PRAVILNA TEHNIKA ZA KOŠNJU MOTORNOM KOSOM
Pravilnom tehnikom  košnje možete postići nevjerojatne rezultate sa svojom STIHL motornom kosom. Bez obzira, držite li prvi puta motornu kosu u svojim rukama, vrlo brzo ćete svladati tehniku košnje. Uređaj se jednostavno okreće u polukrugu s desna na lijevo, radeći postupno prema naprijed. Prednost ove metode: odrezano bilje pada na već pokošenu površinu.


OSNOVNA TEHNIKA KOD VISOKE TRAVE
U slučaju vrlo visoke trave ili jakog korova, preporučljivo je kositi krećući se u dva smjera: Najprije kosite gornji dio, krećući se udesno, a donji dio suprotnim smjerom kretanja (ulijevo). Pokošena trava tako ostaje s lijeve strane.


VELIKE, RAVNE POVRŠINE – PRAVILNO OKRETANJE
NAŠ SAVJET:
Košnju  većih površina najbolje je obaviti kvadratnom metodom. Površinu  koju želite  kositi podijelite u kvadrate, a zatim prilikom košnje uvijek prolaziti od vanjskih rubova prema sredini.  


NA PADINAMA  – OTKOS PO OTKOS   
S metodom otkosa možete postići izvrsne rezultate, osobito na padinama: Kositi jedan otkos paralelno s padinom,  a zatim se vratiti u pokošeni dio i kositi slijedeći otkos. Pokošena trava pada na pokošenu površinu.


SAVLADAJTE PREPREKE:  SAVLADAVANJE PREPREKA S MOTORNOM KOSOM
Najbolji način košnje u blizini drveća ili grmlja, bez oštećenja grana ili stabla je s najlonskom niti. Ako ima nekoliko biljaka s malim razmakom, preporučljivo je okopati ih prije košnje. Da biste to učinili, za orijentaciju koristite štitnik vaše motorne kose. Uvijek ga vodite direktno duž grma i okrećite se oko grma


Napomena

Molimo da uvijek pročitajte upute za uporabu za svoj uređaj. Osim toga, vaš STIHL specijalizirani trgovac rado će vas savjetovati.


SAŽETAK: PRAVILNA KOŠNJA S MOTORNOM KOSOM


  • Molimo da uvijek nosite osobnu zaštitnu opremu u skladu s uputama za uporabu uređaja.
  • Temelj za pravilnu košnju je ispravno držanje motorne kose. 
  • U praksi je kretanje prilikom košnje s desna na lijevo najčešće. 
  • Kad je trava vrlo visoka, najbolje je kositi krećući se u dva smjera.
  • Kosite veće površine pomoću kvadratne metode.
  • Metoda otkosa prigodna je za košnju na padinama.
  • Kod nailaženja na prepreke, najbolja je metoda zaobilaženja.